Skip to content

1301 – PASTINAAK

lage-energie-rijwoning

Fotografie: © Geert Maes – Joren De Weerdt

 

Deze verrassend ruimtelijke rijwoning bevindt zich in een recente verkaveling op een boogscheut van het centrum van Turnhout. De verkavelingsvoorschriften laten een kroonlijsthoogte van 7m toe: de woning kreeg dan ook aangenaam hoge plafonds en een overvloedige lichtinval. De voorschriften verplichten echter ook tot een inpandige garage. Om deze ‘blinde vlek’ te compenseren, werd de overige oppervlakte op de begane grond volledig opengewerkt.

De leefkeuken, de eet- en de zithoek zijn opgenomen in één L-vormige ruimte met grote raampartijen. Aan de straatzijde wordt de oppervlakte verdubbeld dankzij een volledig opengewerkte splitlevel. De vloer van het tussenniveau, waar zich het bureau bevindt, bestaat uit een zwevende staalconstructie die is opgehangen aan de vloer van de verdieping. Onderin vind je een speelput. Dit geheel hangt voor het grote raam aan de straatzijde; het beperkt de inkijk in de leefruimte en vormt ook een boeiend ruimtelijk element. Het doet tevens dienst als trapbordes: van hieruit vertrekt een luchtige – en opnieuw zwevende – trapconstructie in massief beukenhout die op elk niveau de blikvanger is. De doorlopende, brede balusters doen dienst als borstwering, maar ook als dragers van de open treden.

Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers en een ruime badkamer voorzien. De technische ruimte wordt er gecombineerd met de wasplaats. De overloop is ingericht als gemeenschappelijke dressing en strijkplek.

De tweede verdieping bestaat uit een terugspringend volume dat maximaal beglaasd is. Deze open, multifunctionele ruimte baadt in daglicht en geeft uit op het (toekomstige) dakterras. Met een kleine doucheruimte, plaats voor een logeerbed en voorzieningen voor een kitchenette is hier alles mogelijk.

De gevel is afgewerkt met een lokale, natuurrode strengperssteen die enigszins eigenzinnig werd verwerkt: twee formaten werden in wisselende vlakken, verticaal én achterstevoren verlijmd. Deze verspringing – telkens ter hoogte van de dagkanten van de ramen – zorgt voor een subtiel schaduwspel en geeft de gevels een verticaal ritme.

Deze lage-energiewoning is bijna-energieneutraal (BEN). Ze is uitgerust met regenwaterrecuperatie, een balansventilatiesysteem, buitenzonwering met zon- en windsturing, een zonneboiler en PV-panelen. Aan de beperkte warmtevraag wordt voldaan dankzij een lucht-waterwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming.

We maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en om informatie op je persoonlijke interesses af te stemmen. Door verder te surfen, of op de knop 'Ik accepteer' te klikken, stem je in met het plaatsen van cookies.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke cookiediensten. 

Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen.

Om deze website te gebruiken, gebruiken wij de volgende technisch vereiste cookies. Behoudt ook de status van de gebruikerssessie voor alle paginaverzoeken.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec
  • elementor
  • PHPSESSID
  • super_session

Omwille van de prestaties gebruiken we Cloudflare als een CDN-netwerk. Hiermee wordt een cookie "__cfduid" opgeslagen om beveiligingsinstellingen per client toe te passen. Deze cookie is strikt noodzakelijk voor de beveiligingsfuncties van Cloudflare en kan niet worden uitgeschakeld.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services