Skip to content

1616 – LOU

modern erfgoed wordt kangoeroewoning met kinépraktijk

Fotografie: © Geert Maes

Architect Lou Jansen (1935 – 2019) wordt tot de ‘Turnhoutse School’ gerekend, een modernistische bouwstijl met oog voor de menselijke aspecten. Dit pand gelegen langs de buitenring rond Turnhout is karakteristiek voor zijn oeuvre. In 1967 bouwde Lou Jansen voor de familie Hoymans deze woning gecombineerd met hun ruime kapperszaak HAIR aan de straatzijde. Hij zorgde voor de volledige afwerking op maat van zijn opdrachtgever.

Onze uitdaging was bijgevolg niet min: dit pand gekenmerkt door een strak symmetrisch plan gecombineerd met een verrassend boeiende ruimtelijkheid, verzoenen met het nieuwe programma van kangoeroewoning met kinépraktijk, en het toch in zijn waarde laten.
In het provinciaal architectuurarchief konden we het originele dossier van Lou Jansen inkijken. Daarin vonden we behalve planmateriaal ook enkele dia’s van de originele toestand. De later aangebouwde tuinkamer, overdekt terras en inkommartij van de praktijk werden verwijderd. De originele gevelpui aan de tuinzijde zichtbaar op de dia’s en het bouwplan werd herbouwd.

Om de kinépraktijk voldoende toegankelijk te maken op de begane grond, werd het tussenniveau in de middenbeuk van de voormalige kapperszaak geschrapt. Zo kon het handencentrum drempelloos ingericht worden.
Als je de praktijk links voorbijloopt naar de toegang tot de woning, kom je bij het scharnierpunt tussen privé en praktijk. Hier grijpen de dienstruimtes en de circulatie op elkaar in. Tegenover de privé-inkom werd hier discreet een liftschacht toegevoegd. Die omvat de enige volumewijziging aan het originele ontwerp. De lift maakt de buidelwoning ook voor mindermobielen toegankelijk.

De buidel werd immers boven de praktijkruimte ingericht; met een leefzone in de rechter beuk en een slaapzone in de linkerbeuk.
De gezinswoning werd volledig ingericht in de originele lay-out: leefruimtes op de begane grond met maximaal contact met de mooie tuin. Idem dito voor de slaapzone op de verdieping. Op de verdieping werd de verbinding gemaakt van de nachthal naar de buidelwoning; hier raken drie generaties mooi verstrengeld.

In de middenbeuk aan de straatzijde ligt de verdieping een half niveau hoger, en heeft zo 360° ramen. In deze ruimte eindigde voorheen de promenade architecturale van de gekapte dames. Vandaag vinden de bewoners hier rust én elkaar in een multifunctionele ruimte.
Een doorgedreven isolatie waar mogelijk, gecombineerd met energiezuinige technieken (geothermie, warmtepomp, ventilatiesysteem D en PV-panelen) wapent dit moderne erfgoed voor de 21ste eeuw.

We maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en om informatie op je persoonlijke interesses af te stemmen. Door verder te surfen, of op de knop 'Ik accepteer' te klikken, stem je in met het plaatsen van cookies.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke cookiediensten. 

Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen.

Om deze website te gebruiken, gebruiken wij de volgende technisch vereiste cookies. Behoudt ook de status van de gebruikerssessie voor alle paginaverzoeken.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec
  • elementor
  • PHPSESSID
  • super_session

Omwille van de prestaties gebruiken we Cloudflare als een CDN-netwerk. Hiermee wordt een cookie "__cfduid" opgeslagen om beveiligingsinstellingen per client toe te passen. Deze cookie is strikt noodzakelijk voor de beveiligingsfuncties van Cloudflare en kan niet worden uitgeschakeld.
  • __cfduid

Decline all Services
Accept all Services